Kampvuurgesprek

Op een andere manier met jouw team aan de slag

Ga op een ronde manier met elkaar in gesprek

Ben je leidinggevende of projectleider en wil je op een andere manier met jouw team aan de slag? Heb je een vraag waarvan je weet dat het belangrijk is om iedereen in je team te bevragen?

Het kampvuurgesprek, ook wel volksraadpleging genoemd, kent zijn oorsprong in Botswana. De chief van een dorp staat voor een vraagstuk, probleem, en roept alle dorpelingen bij elkaar in een cirkel. Soms is dat bij een boom, soms bij een speciaal aangelegde plaats.

De volksraadpleging heeft als doel om alle kennis en wijsheid, de kracht van de gemeenschap in te zetten om tot gedragen besluiten te komen. In het boek van Daniëlle Braun en Jitske Kramer over “Building Tribes” wordt dit uitvoerig beschreven.

kampvuurgesprek_buro-krachtstroom

Het kampvuurgesprek is een 'ronde' gespreksvorm.

Dat wil zeggen dat we goed naar elkaar luisteren en elkaar niet onderbreken. We gaan niet overtuigen, argumenteren en medestanders zoeken. Wel worden zoveel mogelijk invalshoeken verzameld en opgezocht. We gaan uit van het collectief, terwijl je als individu van alles mag inbrengen. We zitten of staan ook letterlijk in een ronde vorm in plaats van aan een vierkante tafel: wie zien elkaar vanuit elke invalshoek.